Проінформовано про порядок оформлення та оплату праці тимчасового замісництва

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Наталя Пащенко провела для працівниківПП Земекспрес» семінар на тему: «Порядок оформлення та оплата праці тимчасового замісництва».

 Інспектор проінформувала: якщо працівнику установи (закладу, організації) доручили виконання обов’язків іншого працівника на період його відпустки (хвороби, мобілізації тощо), то таку додаткову роботу можна оформити як виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника або як тимчасове заступництво.

Порядок оформлення виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника регламентується ст. 105 КЗпП і п. 2 постанови Ради Міністрів СРСР «Про порядок та умови суміщення професій (посад)» від 04.12.81 р. № 1145. Відповідно до зазначених нормативних актів виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника має місце, коли працівник разом із своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, виконує обов’язки іншого, тимчасово відсутнього, працівника. Тобто виконувати додаткові обов’язки свого колеги працівник повинен упродовж робочого дня (зміни), з урахуванням нормальної тривалості робочого часу. За додаткове навантаження на підставі ст. 105 КЗпП повинна надаватися доплата. 

Відповідно до роз’яснень Держкомітету Ради Міністрів СРСР з питань праці і заробітної плати «Про порядок оплати тимчасового заступництва» від 29.12.65 р. №30/39 тимчасовим заступництвом вважається виконання службових обов’язків за більш відповідальною посадою тимчасово відсутнього працівника, коли це пов’язане з розпорядчими функціями, працівником, який працює в тій же установі, організації. На відміну від виконувача обов’язків тимчасово відсутнього працівника, тимчасовий заступник виконує виключно чужі обов’язки, тобто на період заступництва він звільняється від виконання своєї роботи, обумовленої трудовим договором. Тимчасовому заступнику виплачується доплата у розмірі різниці між його фактичним посадовим окладом і посадовим окладом працівника, якого він заміщує (абз. 2 п. 1 роз’яснення № 30/39). Рішення про призначення працівника тимчасовим виконувачем обов’язків ухвалюється безпосередньо керівником установи. Відповідно до роз’яснень, наданих Мінсоцполітики у листі від 27.01.2015 р. № 73/13/84-15, у випадку, коли згідно із посадовою інструкцією працівник на час відсутності керівника має виконувати його функції, йому різниця в окладах не виплачується і саме цей працівник має призначатися тимчасовим виконувачем обов’язків

Крім того, присутнім під час семінару було надано роз’яснення щодо Порядку  здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю, атестації робочих місць за умовами праці тощо.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)