Стан ліфтового господарства Олександрії розглянуто на засіданні «круглого столу»

1 листопада за ініціативою Управління Держпраці у Кіровоградській області у виконкомі Олександрійської міської ради відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Технічний стан та безпечна експлуатація ліфтів». Під час засідання начальник Управління Держпраці в області Сергій Подорожний наголосив, що ліфти, у яких допущено несвоєчасне проведення експертних обстежень та позачергових технічних оглядів та які відпрацювали термін експлуатації понад 25 років є об’єктами підвищеної небезпеки. Тому першочерговою задачею інспекторів Управління залишається попередження і ліквідація порушень з охорони праці під час експлуатації ліфтів.

 У засіданні також взяли участь перший заступник міського голови Людмила Давиденко та заступник міського голови Андрій Некрасов, головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв`язку Управління Анатолій Шумейко, начальник житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування міськради Геннадій Лоцман, начальникОлександрійського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградської області Людмила Григораш, директор приватного підприємства «Олександріяліфт» Анатолій Тримбач, директор комунального підприємства «Житлогосп» Олександр Долгіх та голови об’єднань співвласників багатоповерхових будинків Олександрії.

Під час засідання було озвучено, що з 1 413 пасажирських ліфтів житлових будинків Кіровоградської області (в м. Олександрії - 353 ліфти) 1 081 ліфт відпрацювали термін служби понад 25 років (в м. Олександрія - 284 ліфти), і з кожним роком ця цифра зростає.

Технічний стан більшості таких ліфтів не може у повному обсязі гарантувати їхню безпечність та надійність під час експлуатації. Не зважаючи на таке становище, власники ліфтів не вживають належних заходів щодо поліпшення ситуації. Функції суб’єктів господарювання, які експлуатують ліфти, передаються приватним структурам. Фахівці цих організацій не володіють знаннями щодо основних вимог безпеки під час експлуатації ліфтів, не завжди виконують свої функції з ремонту машинних приміщень (особливо їх дахів), поверхових площадок, відновлення освітлення поверхових площадок, не пропагують серед мешканців багатоповерхових будинків, які користуються ліфтами, їх безпечну експлуатацію, важливість збереження їхньої матеріальної частини. Не всі організації, що здійснюють технічне обслуговування ліфтів, спроможні повністю забезпечити утримання ліфтів у належному технічному стані через відсутність у них відповідної матеріально-технічної бази, необхідної кількості запасних частин, достатньої кваліфікації працівників тощо.

Через незадовільний технічний стан ліфтів збільшується ризик травмування користувачів, а також виникають перешкоди утворенню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, які не можуть взяти відповідальність за утримання у належному стані устаткування підвищеної небезпеки, подальша експлуатація якого потребує значних фінансових зобов’язань.

Щороку в державі внаслідок користування ліфтами трапляються інциденти, у результаті яких травмуються люди, у тому числі смертельно.

Основними причинами травмування користувачів ліфтів є їх незадовільний технічний стан та порушення вимог правил їх користування. Крім того, на даний час в містах області більшість ліфтів експлуатується з непрацюючими системами двохстороннього диспетчерського зв’язку. Такий стан диспетчерських систем не може забезпечити своєчасну евакуацію пасажирів із кабін ліфтів під час виникнення позаштатної ситуації (пожежі або погіршення стану здоров’я тощо). Також власниками ліфтів недостатньо приділяється увага й проведенню ремонтів будівельної частини ліфтових шахт та машинних приміщень. Ліфти виходять з ладу внаслідок потрапляння вологи, будівельного пилу та штукатурки на елементи ліфтового обладнання.

Анатолій Шумейко пояснив присутнім порядок проведення періодичних та позачергових технічних оглядів, експертних обстежень,отримання дозволів на експлуатацію машин і механізмів підвищеної небезпеки. Інспектор також надав інформацію про порядок організації проведення інструктажів працівників з питань охорони праці,  та допуск їх до самостійної роботи у відповідності з Порядком  проведення навчання і перевірки знань з питань  охорони праці. ліфтів. Зазначив, що суб`єкт  господарювання для безпечної експлуатації ліфтів призначає наказами  працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів та за організацію їх експлуатації.

У виступах керівників підприємств, які експлуатують ліфти, були висвітлені проблемні питання їх справного стану, технічного обслуговування та ремонту. Перший заступник міського голови Людмила Давиденко зазначила, що вирішити питання про фінансову допомогу для безпечної експлуатації ліфтового господарства цілком реально, але треба боротись і з крадіжками ліфтового обладнання, які теж мають місце.

Учасники «круглого столу» прийняли рекомендації виконавчій владі,  керівникам комунальних і приватних підприємств щодо заходів для покращення технічного стану та безпечної експлуатації ліфтів. Запропоновано провести тематичні наради на підприємствах, які обслуговують будинки з ліфтами.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)