Недостатня організація робіт в електроустановках ледь не спричинила загибель електромонтажника

За підсумками роботи Управління Держпраці у Кіровоградській області енергетична галузь залишається однією із травмонебезпечних.

Нещодавно, комісія, утворена наказом Управління Держпраці у Кіровоградській області завершила чергове спеціальне розслідування нещасного випадку щодо ураження електричним струмом працівника ДП «Кіровоградське спеціалізоване управління №411» ПАТ «Дніпроелектромонтаж».

 Нещасний випадок стався у селі Петровому Знам’янського району в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі під час монтажу лінії вуличного освітлення, в діючій електроустановці з наближенням до конструкцій під напругою.

У відрядження до Петрового виїхала бригада електромонтажників та виконроба. Всі пройшли необхідні інструктажі з правил техніки безпеки під час робіт в охоронних зонах.

Перший день відрядження пройшов у звичному режимі. Наступного дня о 8 годині керівник робіт виписав наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки. Проведено відключення лінії електромереж та встановлено переносне заземлення.

Двоє електромонтажників займались із приставної драбини монтажем траверс на відрізку лінії (траверса - поперечна балка для кріплення ізоляторів у верхній частині стовпа електричної або телеграфної лінії). О 16 год. 15 хв. один із працівників пішов за конструкціями, а інший під наглядом керівника робіт встановлював траверсу на опорі №4, за якою проходила повітряна лінія. Траверса була ним змонтована на висоті 5 метрів, після чого електромонтажник спустився з драбини. Наближався кінець робочої зміни, коли мали приїхати представники РЕМ для відновлення електропостачання. Керівник попередив підлеглого електромонтажника про кінець роботи й зібрався відійти до другої ланки. Тільки - но відійшов, як почув за своєю спиною гуркіт. Повернувшись, побачив падаючого електромонтажника. Той вирішив завершити роботу по заземленню траверси, взяв заземлюючий провідник і без дозволу піднявся для його заміру до оголовка опори. Допустивши наближення заземлюючого провідника на недопустиму відстань до крайнього дроту повітряної лінії одержав пробій високої напруги через повітряний проміжок. Працівник упав з драбини на землю.

Негайно викликали «швидку» і потерпілого відправили до медичного закладу. Роботи були припиненні, бригада виведена з території, де стався нещасний випадок.

Потерпілий залишився живим, алеотримав тяжкі травми – забої, переломи, опіки.

Вивчивши обставини, матеріали та опитавши свідків, спеціальна комісія дійшла висновку, що нещасний випадок вважається таким, що пов'язаний з виробництвом, складається акт за формою Н-1 і він береться на облік ДП «Кіровоградське спеціалізоване управління №411» ПАТ «Дніпроелектромонтаж».

Згідно з актом комісії, основною причиною настання нещасного випадку є організаційна - невиконання інструкцій з охорони праці. Виконавець робіт на своїй дільниці не забезпечив дотримання працівниками правил техніки безпеки і охорони праці, чим порушив Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів (ПБЕЕС НПАОП 40.1-1.21-98). Мала місце й особиста необережність працівника.

Зауважимо, що в результаті аналізу фахівцями Управління нещасних випадків, які виникали в інших організаціях протягом 2016 – 2017 років, є характерним явищем відсутність нагляду під час виконання робіт в електроустановках. Керівник робіт повинен здійснювати постійний нагляд за членами бригади і усувати від роботи тих, що порушують правила.

 

Комісією розроблені заходи щодо усунення причин настання нещасного випадку.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)