Підставою для інспекційного відвідування може бути повідомлення профспілок про порушення законодавства про працю

Процес здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю за новим порядком відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 295 викликає ще чимало запитань як від роботодавців, так і працівників. У зв’язку з цим 25 жовтня начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області Ганна Масловська під час семінару у Федерації профспілок детально проінформувала профспілковий актив області щодо проведення інспекційних відвідувань.

 Ганна Масловська детально зупинилась на підставах інспекційних відвідувань згідно з новим порядком. Начальник відділу зробила акцент на тому, що підставою для інспекційного відвідування може бути скарга фізичної чи юридичної особи. Заявник може поскаржитись за іншу особу тільки за довіреністю. Із інших підстав лектор виділила повідомлення профспілкових організацій про порушення трудового законодавства в ході громадського контролю, які можуть надавати присутні на семінарі.

Ганна Масловська наголосила, що інспектор праці може прийти перевірити підприємство, керуючись інформацією Пенсійного фонду або Державної фіскальної служби. Зокрема, якщо на підприємстві більше року працюють особи за цивільно – правовим договором. Слід враховувати, що не кожна посада підпадає під вказану форму працевлаштування. Цивільно – правовий договір, пояснила Ганна Масловська, передбачає конкретний обсяг роботи та оплату визначених послуг.

Учасників семінару також було проінформовано про передачу функцій контролю за додержанням законодавства про працю органам місцевого самоврядування в області. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)