Причини і наслідки корупції

Чи є шанси перемогти корупцію в Україні? І що для цього потрібно зробити? Світовий досвід боротьби з корупцією дуже різноманітний: від заохочень до смертної кари. У будь-якому разі, на будь-який з варіантів викорінення корупції нашій країні знадобиться не один рік для отримання перших обнадійливих результатів. Роз’яснення з цього питання надає головний спеціаліст з питань протидії корупції Ангеліна Мусієнко.

 Значна частина населення України, а це майже 44%, вважає корупцію серйозною проблемою в країні, а ще 36% респондентів вважають її майже критичною. Близько 2% опитаних респондентів вважають, що проблема корупції дещо надумана, а ще 12% взагалі не вважають її серйозною. При цьому близько 90% опитаних вважають, що корупція широко поширена в Україні. Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного наприкінці вересня, фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Поширеність корупції та хабарництва в Україні часто називають однією з основних складових суспільних традицій.

Причини і наслідки корупції на сьогодні не можна пояснити однозначно, перед усім тому, що між ними немає чіткої межі і не завжди  можна визначити що є первинним, а що вторинним. Так, нерозвинена економіка може породжувати корупцію і одночасно бути її наслідком.

Основні причини корупції нібито визначені, серед яких найпопулярніші:

-         перша причина корупції – низька зарплата,

-         друга причина корупції – бюрократія;

-      третя причина – погана законодавча база і відсутність або неефективні дії антикорупційних органів. Адже просте, недвозначне, лаконічне і зрозуміле законодавство скорочує потреби у великому апараті чиновників і полегшує розуміння законів громадянами.

     Окрім того, масове використання звинувачень у корупції без доказів або з їх наявністю як компромату призвело до вироблення у громадськості «корупційного імунітету». З корупцією змирилися, зарахували її як частину менталітету, на який прийнято списувати все;

  • Низькі зарплати;
  • Розшарування суспільства на бідних і багатих та інше.

У західному регіоні кількість тих, хто вважає корупцію необґрунтованим явищем склала 22%, а кількість тих, хто пояснює її суспільними традиціями – 44%.

За результатами опитування, найбільш корумпованими установами українці вважають суди, митницю та медичні установи. Найменш корумпованими вважають Церкву, громадські організації та ЗМІ.

 Корупція робить важким виживання населення, реформування, інвестування, зростання й демократизацію України, але це не означає, що цих цілей не можна досягнути. 

Багатьом здається, що нам вже вдалося досягти деяких успіхів у цій боротьбі. На жаль, зроблені кроки лише позначили мету, а справжня боротьба з корупційною системою ще тільки починається.

Це відбувається багато в чому через те, що ми засліплені нашими маленькими перемогами, відвернені трагічними подіями в країні. За всім цим ми навіть не замислювалися серйозно про те, чому корупцію потрібно побороти, що є її джерелом, і як ефективно звести корупцію в країні до мінімуму.

Звісно, подолання корупції в Україні навіть за найоптимістичнішого сценарію потребуватиме титанічних зусиль з кожного з нас.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)