Сергій Подорожний закликав журналістів частіше висвітлювати проблему затримки зарплати та використання нелегальної праці

Як діяти, коли не оформляють на роботу легально, не виплачують вчасно заробітну плату, а працівник не наважується поскаржитись? Про це запитали журналісти під час прес – конференції у начальника Управління Держпраці у Кіроградській області Сергія Подорожного.

 Начальник Управління зосередив увагу присутніх на тому, що згідно з Порядком здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295, рішення про проведення інспекційного відвідування може бути прийнято керівником Управління за результатами повідомлення у засобах масової інформації. Тож Сергій Подорожний закликав ЗМІ частіше піднімати цю гостру проблему у своїх сюжетах та публікаціях, щоб дати привід інспекторам праці перевірити законність дій роботодавця, діяльність якого викликає сумнів.

Журналістам також було озвучено, що за 9 місяців поточного року фахівці Управління провели 620 перевірок з питань законодавства про працю. На вимоги державних інспекторів з питань праці підприємства-боржники погасили заборгованість із заробітної плати на суму 2 мільйони 197 тисяч гривень.

Обговорено й процес передачі функцій контролю за додержанням трудового законодавства органам місцевого самоврядування. Так, на вересневому сесійному засіданні міської ради у Кропивницькому депутати прийняли рішення про створення відділу з питань праці, який виконуватиме дані повноваження. У результаті міська рада Кропивницького стане першою в області, де запрацює цілий підрозділ інспекторів праці – 12 осіб. Нову посаду інспектора праці запроваджено і в Олександрії.

Сергій Подорожний підкреслив, що Управління активно продовжує займатися і превентивною роботою. З початку року проведено 1447 превентивних заходів.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)