Про врахування доплати до мінімального рівня заробітної плати при обчисленні середнього заробітку

Чи включається в розрахунок середньої заробітної плати доплата до розміру мінімальної заробітної плати в усіх випадках, передбачених розділом 1 постанови Кабміну від 08.02.1995 №100?

 Чи враховується така доплата під час коригування зарплати відповідно до п.10 розділу ІУ цієї постанови?

Роз’яснює начальник відділу Департаменту заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики України Неля Синько (газета «Праця і зарплата» від 04.10.2017 №37).

Обчислюють середню заробітну плату в усіх випадках її збереження з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 №100 (далі – Порядок).

Виплати, які враховуються для обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, перелічені п.3 Порядку. До таких виплат належать: тарифна ставка (оклад), доплати і надбавки, премії постійного характеру, одноразова винагорода за підсумками роботи за рік та за вислугу років, індексація тощо.

Вичерпний перелік виплат, які не включаються для обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, визначений п.4 Порядку. До таких виплат належать, як правило, одноразові виплати.

Доплата до розміру мінімальної заробітної плати є обов’язковою виплатою, яка проводиться згідно з законодавством і належить до додаткової заробітної плати. Ця доплата враховується для обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження.

Згідно з п.10 Порядку в разі підвищення тарифних ставок і посадових окладів відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими колективними договорами (угодами), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, впродовж якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються для обчислення середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригується н коефіцієнт підвищення тарифних ставок, посадових окладів.

Отже, оскільки доплата до розміру мінімальної заробітної плати включається в розрахунок для обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, то і має включатися до виплат, які коригуються на коефіцієнт підвищення окладу.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)