У Світловодську під час засідання «круглого столу» обговорили стан та експлуатацію ліфтів та атракціонів

У виконкомі Світловодської міської ради відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Технічний стан та безпечна експлуатація ліфтів та атракціонів у місті Світловодську».

 Засідання проводилося за ініціативою Управління Держпраці у Кіровоградській області за участю першого заступника міського голови Олени Балюк, головного державного інспектора відділу нагляду в будівництві,  котлонагляді, на транспорті та зв`язку Управління Держпраці у Кіровоградській області Анатолія Шумейка, начальника управління житлово-комунального господарства виконкому міської ради Віктора Самойляка, страхового експерта з охорони праці Світловодського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області Сергія Якименка, директора приватного підприємства «Олександріяліфт» Анатолія Тримбача, директора ТОВ «Господарник» Максима Громова, директора комунального підприємства «Світловодський міський парк культури і відпочинку ім. Т.Г. Шевченка» Юрія Колоса такерівників комунальних підприємств, які обслуговують будинки з ліфтами.

Олена Балюк підкреслила, що підтримала ініціативу Управління Держпраці щодо проведення «круглого столу», оскільки питання безпеки жителів міста є одним із пріоритетів в роботі виконавчої влади.

Анатолій Шумейко зупинився на організації безпечної експлуатації ліфтів.

Особливу увагу державний інспектор звернув на причини аварій, які траплялися при експлуатації ліфтів та на заходи щодо зменшення ризику виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій. Анатолій Шумейко зазначив, що суб`єкт господарювання для безпечної експлуатації ліфтів призначає наказами працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів та за організацію їх експлуатації. Інспектор акцентував увагу на основних вимогах «Правил будови і безпечної експлуатації  атракціонної техніки». Нагадав порядок допуску атракціонів на початку кожного сезону, після ремонту та перерви в експлуатації.

Державний інспектор виказав занепокоєння щодо технічного стану деяких атракціонів, зокрема, «Колеса огляду», тому запропонував утворити спільну робочу комісію згідно з вимогами Постанови Кабінету Міністрів України №2025 від 18 грудня 1998 року «Про порядок підготовки спортивних споруд та інших спеціально відведених місць для проведення масових спортивних та  культурно-видовищних заходів» .

У виступах керівників підприємств були висвітлені проблемні питання справного стану, технічного обслуговування, ремонту ліфтів та атракціонної техніки. Визначено, що завдяки тісній співпраці з управлінням ЖКГ ремонти та технічні огляди ліфтів проводяться вчасно. В той же час слід удосконалити організацію експлуатації ліфтового господарства в будинках під управлінням об’єднань співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ), викликають занепокоєння крадіжки ліфтового обладнання.

Сергій Якименко зупинився на стані охорони праці на комунальних підприємствах, рівні травматизму в місті і районі, причинах нещасних випадків. Надав рекомендації щодо впровадження СУОП на підприємствах.

У підсумку вирішено провести тематичні наради стосовно організації безпечної експлуатації ліфтів безпосередньо на підприємствах, питання стану атракціонної техніки рекомендовано розглянути на засіданні міської комісії з безпечної життєдіяльності населення.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)