Як і де проводиться атестація робочих місць

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Оксана Колпак провела семінар у фермерському господарстві Панасюка М.В. на тему: «Атестація робочих місць, надання пільг та компенсацій працівникам, що працюють у важких і шкідливих умовах праці».

 Під час семінару розглянуто питання про обчислення стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Так, відповідно до пункту 4.2 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 № 383 (далі — Порядок № 383), результати атестації (як уперше проведеної, так і чергової) застосовуються під час обчислення стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, упродовж п’яти років після затвердження її результатів, за умови, якщо впродовж цього часу на цьому підприємстві не змінювалися докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце), що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Якщо докорінно змінилися умови і характер праці, для підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах слід проводити позачергову атестацію.

У разі підтвердження цього права за результатами вперше проведеної атестації, до стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховується весь період роботи на цьому підприємстві у виробництвах, передбачених Списками, до дати видання наказу на підприємстві про результати проведення атестації  період роботи упродовж наступних п’яти років з урахуванням вимог пункту 4.2 Порядку № 383.

Атестацію вперше можна проводити на окремому робочому місці, зокрема новоутвореному, на робочих місцях дільниці, цеху, попри те, чи проводилась атестація на інших робочих місцях підприємства. При цьому проведення її та оформлення результатів має відповідати вимогам зазначеного вище Порядку № 442.

 

 

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)