Активізовуємо роботу по попередженню виробничого травматизму в АПК області шляхом співпраці

   У 2017 році в агропромисловому комплексі по області спостерігається зменшення травматизму у порівняні з минулим роком, однак наявність нещасних випадків в галузі спонукає до активізації просвітницької, роз’яснювальної роботи на системному рівні та посилення контролю за станом охорони праці.

При проведенні відповідних нарад, семінарів, лекцій, круглих столів доцільно звертати увагу аграріїв на наступне:

  наявність технологічних карт за видами робіт; схем руху сільськогосподарської техніки по полях, що знаходяться у користуванні підприємства;

  проведення усіх видів інструктажів з урахуванням сезонності робіт та найманим працівникам інших підприємств;

  проходження медогляду;

   дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку - недопущення до роботи працівників у стані алкогольного, наркотичного сп'яніння, хворобливому або стомленому стані;

  відповідність  робіт, що виконуються,  фаховому рівню працівників;

  справність сільськогосподарської техніки, обладнання та устаткування; 

  огородження всіх обертових частин сільськогосподарських машин і механізмів, зерноочисних машин;

  очищення бункерів, проведення технічного обслуговування та ремонт комбайнів, сільгосптехніки тільки при неробочому двигуні;

  укомплектування робочих місць, тракторів та зернозбиральних комбайнів медичними аптечками першої допомоги та протипожежним інвентарем;

  організація в польових умовах пунктів харчування та відпочинку працівників, можливість надання за необхідністю медичної допомоги;

  забезпечення спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту;

  забезпечення легальної праці, дотримання соціальних гарантій та виплат працівникам у надурочний час, на небезпечних роботах та в шкідливих умовах.

  Підприємства, в яких є зерносклади залишають сільськогосподарську продукцію на зберігання, частину вивозять на підприємства, які займаються заготівлею та зберіганням зерна, елеватори. На даних суб’єктах господарювання, в першу чергу,  необхідно організувати роботу відповідно до  технологічних процесів.

  Виробничі приміщення, машини та обладнання повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів з охорони праці, працівники - пройти  навчання та перевірку  знань з питань охорони праці, інструктажі, медогляд, мати відповідний фаховий рівень виконуваним роботам.

  На сьогоднішній день для організації системи управління охороною праці на таких підприємствах застосовуються Правила техніки безпеки та виробничої санітарії на підприємствах по зберіганню і переробці зерна. Також

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)