Запитуйте – відповідаємо

Перебуваю у відпустці для догляду за дитиною до трьох років. Чи маю право перервати цю відпустку та взяти невикористану частину щорічної основної відпустки (залишок – 13 днів) з одночасним одержанням допомоги на оздоровлення, а після закінчення цієї відпустки продовжити відпустку для догляду за дитиною до трьох років?

 Консультують фахівці Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України Віталіна Коркушко та Олена Усенко (газета «Праця і зарплата» від 09 серпня 2017 року №30)

За частиною 3 ст.20 Закону України «Про відпустки» відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за заявою жінки або осіб, зазначених ч.3 ст.18 цього Закону, повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Жінка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною, має право у будь-який час перервати її і стати до роботи.

Чинне законодавство не містить також заборони для переривання жінкою відпустки для догляду за дитиною для оформлення невикористаних днів щорічної основної відпустки.

У разі виявлення жінкою бажання знову піти у відпустку для догляду зам дитиною в межах установленого періоду роботодавець повинен надати їй таку відпустку.

Такі дії доцільно оформити належним чином на підставі відповідної заяви жінки та наказу керівника.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)