Одинока мати має право на щорічну відпустку у зручний для неї час

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Лілія Гуща провела семінар для працівників ТОВ «ТРК Портал». Працівникам надане роз’яснення щодо трудових відносин одиноких матерів.

 Так, відповідно до Закону України «Про відпустки» одинокою матір’ю вважається жінка, яка виховує дитину без батька (в тому числі розлучена). Однак слід зазначити, що це визначення застосовується лише до тих правовідносин, що регулюються цим Законом. Наприклад, одинока мати має право на щорічну відпустку у зручний для неї час.

У пункті 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.1992 №9 «Про практику розгляду судами трудових спорів» міститься визначення терміну «одинока мати», відповідно до якого одинокою матір’ю вважається жінка, яка не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері, вдова, інша жінка, яка виховує й утримує дитину сама. Цей пункт постанови поширюється на певні випадки звільнення жінок, що мають дітей (ст.184 КЗпП України). У такому разі одинокою матір’ю також є розлучена жінка, але за умови, що в неї дитина до 14 років і вона самостійно її утримує (батько не сплачує аліментів).  

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)