Під час прес – конференції зроблено акцент на додержанні трудового законодавства та причинах виробничого травматизму

Питання погашення заборгованості із заробітної плати залишається одним із пріоритетних у роботі державних інспекторів Держпраці. На цьому під час прес – конференції наголосив начальник Управління Держпраці у Кіровоградській області Сергій Подорожний. Так, протягом першого півріччя 2017 року проведено 26 перевірок на 20 підприємствах, які мають борги і в результаті погашено заборгованість із зарплати на суму 1685 тис.грн, 24 роботодавці виплатили працівникам індексацію заробітної плати в сумі 703 тис.грн.

 Не менш важливими напрямками у роботі, підкреслив начальник Управління, є легалізація трудових відносин та додержання мінімальних гарантій в оплаті праці.

Інформуючи про введення нового Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 295 від 26 квітня 2017 року, Сергій Подорожний звернув увагу журналістів на те, що за наявності порушень трудового законодавства, які будуть зафіксовані в акті інспекційного відвідування, інспектор праці вносить припис. У разі виконання припису, заходи до притягнення об’єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності не вживаються.В той же час,за виявлені порушення стосовновикористання праці неоформлених працівників, несвоєчасної та не у повному обсязі виплати заробітної плати підприємство та посадові особи будуть притягнені до відповідальності одночасно із внесенням припису.

Журналістів також цікавила відмінність між здійсненням державного контролю та здійсненням державного нагляду за додержанням законодавства про працю, на що начальник Управління надав ґрунтовні роз’яснення.

Викликало у представників преси і питання про стан виробничого травматизму. Так, за шість місяців 2017 року травмовано 53 працівники проти 46 за аналогічний період 2016 року. Смертельно травмовано 2 працівників проти 10. Основним видом подій, що призвів до настання нещасних випадків є падіння потерпілих – 15 працівників, що склало 28% від загальної кількості травмованих.

Сергій Подорожний зробив акцент на ризиках виникнення виробничих травм у галузі житлово – комунального господарства, особливо у період літньої спеки.

По завершенню прес – конференції начальник Управління закликав журналістів до тіснішої співпраці.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)