У ТОВ «Маловисківський елеватор» нагадали про обчислення середньої заробітної плати»

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Раїса Волошин провела з працівниками ТОВ «Маловисківський елеватор» семінар щодо порядку обчислення середньої заробітної плати та накладення штрафних санкцій за порушення ст. 27 Закону України «Про оплату праці», постанови Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 року №100.

 Так, обчислення середньої заробітної плати проводиться відповідно до Порядку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 року № 100. У всіх випадках збереження середньої заробітної плати, нарахування виплат провадиться, виходячи з розміру середньоденної (годинної) заробітної плати.

Нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на число календарних днів за цей період.

У разі, коли середня місячна заробітна плата визначена законодавством як розрахункова величина для нарахування виплат і допомоги, вона обчислюється шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді.  Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні два календарні місяці згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації, встановленим з дотриманням вимог законодавства.

На семінарі було наголошено на виплатах, які включаються при обчисленні середньої заробітної плати - основна заробітна плата, доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад, розширення зон обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт робітниками - погодинниками; високі досягнення в праці (високу професійну майстерність), умови праці; інтенсивність праці, керівництво бригадою, вислугу років та інші), виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії, винагорода за підсумками роботи та вислугу років тощо.

Розглядалося питання про порядок включення премій при обчисленні середньої заробітної плати. Працівникам було надане роз’яснення про виплати, які не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати та при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці працівникам, які були звільнені в запас з військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період та повторно призвані для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період. Зверталася увага на те, що у разі, коли розрахована в установленому порядку середня заробітна плата є нижчою від середньої заробітної плати, яка зберігалась за працівником протягом періоду попередньої військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, для розрахунку компенсації застосовується середня заробітна плата, яка зберігалась за працівником протягом періоду попередньої військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Присутніх проінформовано про суму штрафів, які накладаються на посадових осіб за порушення порядку обчислення середньої заробітної плати. На даний час штрафна санкція, передбачена абз. 4 част. 2 ст. 265 КЗпП України (недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (постанова КМУ від 08.02.1995 року № 100) становить десятикратний розмір мінімальної заробітної плати – 32000,0 грн.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)