Продовжуємо проведення превентивних заходів з приватними підприємцями

  Головним державним інспектором відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Тетяною Цигульською, проведено семінар у ПП «Дімірпром»      м. Кропивницький на тему: «Відпустка без збереження заробітної плати».

  Фахівець надала роз’яснення, що відпустка без збереження заробітної плати є однією з видів відпусток передбачених Законом України «Про відпустки». Відповідно до ст. 2 Закону на період відпустки, в т. ч. без збереження заробітної плати, за працівником зберігається місце роботи та посада, також цей період зараховується до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку. Статтею 25 Закону України «Про відпустки» визначені випадки та терміни відпустки без збереження заробітної плати, яка надається за бажанням працівника в обов'язковому порядку.

Відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін згідно зі ст. 26 Закону України «Про відпустки» надається за сімейними обставинами та з інших причин тривалістю не більше 15 календарних днів на рік.

    Зауважила, що надання відпустки без збереження заробітної плати більшої тривалості, ніж передбачено законодавством, буде вважатися порушенням законодавства про працю. В такому випадку роботодавець може бути притягнутий до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 41 КпАП, що тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподаткованих мінімумів. Також при виявленні даного порушення, на суб’єкт господарювання може бути накладено штрафну санкцію передбачену абз.8 част.2 ст. 265 КЗпП України у розмірі мінімальної заробітної плати.

    Зазначила, що згідно ст. 40 КЗпП України не допускається звільнення працівника з ініціативи власника в період його знаходження у відпустці, зокрема у відпустці без збереження заробітної плати.

 Акцентувала увагу, що законодавством не передбачено перенесення відпустки без збереження заробітної плати на інший період у випадку тимчасової непрацездатності працівника. Також дана відпустка не переноситься на інший період (робочий рік).

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)