Превентивний захід про важливість проведення атестації робочих місць за умовами праці

  Картинка атестація робочих місць.

  Головним державним інспектором відділу з питань експертизи умов праці Євгенією Краєвською проведений семінар у товаристві з обмеженою відповідальністю «Прогрес» (Новомиргородський район) на тему: «Атестація робочих місць. Пільги та компенсації за роботу у важких і шкідливих умовах».

   Працівників підприємства хвилювали питання щодо поняття атестації робочих місць за умовами праці, для чого вона, її наслідки.

  Головним державним інспектором було роз’яснено працівникам закладу про порядок та підстави внесення запису до трудової книжки працівника, який має право на пенсію на пільгових умовах. Інспектор нагадала, що ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що основним документом, підтверджуючим стаж роботи, є трудова книжка.

  Відповідно до п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58 (далі — Інструкція № 58) передбачено, якщо працівник має право на пенсію за віком на пільгових умовах, запис у трудовій книжці робиться на підставі наказу, виданого за результатами атестації робочих місць, і має відповідати найменувнню Списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення.

   Показники, зазначені у цих Списках обов’язково повинні бути підтверджені у карті оцінки умов праці робочого місця за результатами атестації і можуть записуватися у дужках. Тобто, запис до трудової книжки може виглядати таким чином: «Підтверджено право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 1 (розділ І позиція 1.26) виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 № 36 (Список № 1, п. 2 показників факторів виробничого середовища)».

   До трудової книжки також вкладається витяг з наказу по підприємству, яким було затверджено перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтверджено право на пільги і компенсації, зокрема на пільгове пенсійне забезпечення. Оскільки це витяг, а не копія наказу, то Держпраці рекомендує завіряти  наказ «згідно з оригіналом» та ставити підпис і печатку.

   Головний державний інспектор також нагадала, що Інструкція № 58 передбачає внесення запису про атестацію робочого місця лише тим працівникам, які мають право на пенсію на пільгових умовах за Списками виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженими постановою КМУ від 16.01.2003 № 36. Щодо Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затверджених постановою КМУ від 17.11.1997 № 1290, Держпраці зауважує, що ніякі додаткові записи до трудової книжки не вносяться.

   Якщо атестація робочого місця проведена раніше, чим прийняли працівника на посаду, то Держпраці рекомендує:

  • під першим порядковим номером внести запис про прийняття працівника на роботу;
  • під другим номером — у графі 2 продублювати дату прийняття на роботу, а вже у графі 4 зазначити дату «старого» наказу.

  Тобто, в цьому випадку, згідно з рекомендацією Держпраці, необхідно внести наступні записи:

   1. /01.02.2014/ Прийнятий на посаду ....... / Наказ від 01.02.2014 № 20-к

   2. / 01.02.2014/ Підтверджено право на пенсію ......... / Наказ від 15.11.2012 № 65 (дата і номер наказу проведення атестації робочого місця).

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)