Стан виробничого травматизму на підприємствах Кіровоградської області в січні-червні 2017 року

  З  початку року на піднаглядних Управлінню Держпраці у Кіровоградській області суб’єктах господарювання порівняно з аналогічним періодом 2016 року рівень загального травматизму збільшився на 13 %.

  Так, у січні-червні 2017 року сталося 52 нещасних випадки, у яких травмовано 53 працівника проти 46 за аналогічний період 2016 року.

  У січні-червні 2017 року відсутні випадки травмування працівників, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року у вугільній промисловості, охороні надр, котлонагляді, будівництві, целюлозно-паперовій промисловості, на пошті, виробництві шкіри та виробів зі шкіри, рибному господарстві, видавничій справі.

   Зросла кількість травмованих працівників в таких галузях: гірничорудній і нерудній промисловості – 7 проти 4,  при виробництві деревини та виробів з деревини – 1 проти 0, машинобудуванні – 10 проти 8, хімічній промисловості –2 проти 0, у соціально-культурній сфері – 14 проти 11, харчовій промисловості та переробці сільськогосподарських продуктів – 6 проти 2, торгівлі – 1 проти 0,на автомобільному транспорті – 4 проти 2.

    На рівні минулого року залишилась кількість травмованих працівників у енергетиці.

   Спостерігається зменшення травматизму у порівняні з січнем-червнем 2016 року  у газовій промисловості – 0 проти 1, житлово-комунальному господарстві – 2 проти 4, на інших видах транспорту – 0 проти 4, у лісовому господарстві – 0 проти, у металургійній  промисловості – 1 проти 2, сільському господарстві – 3 проти 5.

   У січні-червні 2017 року спостерігається значне зменшення смертельного травмування працівників: 2 проти 10 у аналогічному періоді 2016 року, з яких    2 працівники в металургійній промисловості, 2 у гірничорудній і нерудній промисловості, 1 у сільському господарстві, 3 на інших видах транспорту (авіаційна подія) та в житлово-комунальному господарстві – 2.

   Види подій, що призвели до травмування потерпілих є:

   ДТП (01.1) – 4 потерпілих;

   наїзд транспортних засобів (01.1.1) – 2 потерпілий;

   наїзд транспортних засобів на потерпілого на території підприємства (01.2.1) – 2;

   падіння потерпілих під час пересування (02.1) – 15 потерпілих, падіння потерпілого з висоти (02.2) – 2 потерпілих;

  падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів, породи, ґрунту (03) – 1 постраждалий;

  падіння устаткування (обладнання) або їх конструктивних елементів (03.4) – 1 потерпілий;

  обрушення, обвалення будівель, споруд та їх лементів (03.1) – 1 потерпілий;

   дія предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються (04) – 7 потерпілих, дія рухомих і таких, що обертаються, деталей обладнання, машин і механізмів (04.1) – 9 потерпілих;

  дія підвищених температур (крім пожежі) (06.1) – 3 потерпілих;

  навмисне вбивство або травма, заподіяна іншою особою (14) – 2 потерпілий;

  погіршення стану здоров’я (22) – 1 потерпілий;

  інші види (23) –3 потерпілих.

  Причини настання нещасних випадків:

  організаційні – 32 випадків, що склало 60%;

  психофізіологічних – 14 випадків, що склало 26%;

  технічні – 7 випадків, що склало 14%.

  Серед територій області найбільшу кількість постраждалих працівників зареєстровано: у Подільському районі м. Кропивницького – 14, Фортечному районі м.Кропивницького – 11, Кіровоградському районі та м.Олександрія по 5, Маловисківському районі – 4, Новоукраїнському районі – 3, в м.Світловодськ   та Петрівському районі по 2, в Голованівському, Добровеличківському, Знам’янському, Новоархангельському, Новгородківському районах та м.Знамянка по 1.

  Фахівцями Управління у січні-червні 2017 року проведено 26 спеціальних розслідувань, з них: 2 нещасних випадки зі смертельним наслідком,                           1 груповий нещасний випадок, 10 випадків смерті працівників на підприємстві та 13 випадків травмування працівників, що спричинили тяжкі наслідки.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)