Працівників та роботодавця ПП «Автобаз - Кіровоград» проконсультовано з питань трудового законодавства

  Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Лілія Гуща провела семінар для працівників ПП «Автобаз – Кіровоград».

   Працівникам надано роз’яснення з наступного питання : про переведення працівника на іншу роботу на тому самому підприємстві.

    Працівникам звернуто увагу, що ст.29 КЗпП України до початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов’язаний:

-  роз’яснити працівникові його права й обов’язки та поінформувати під підпис про умови праці, наявність на робочому місці, де він працюватиме, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їхнього впливу на здоров’я,  його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору;

-   ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором;

-   визначити працівникові робоче місце, забезпечити його потрібними для роботи засобами;

 -  проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони.

 Відповідно до ч.1 та 2 ст.32 КЗпП України переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згоди працівника, за винятком випадків, передбачених ст.33 КЗпП України та в інших випадках, передбачених законодавством.

  Звернула увагу, що не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому самому підприємстві, в установі, організації, на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій самій місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті в межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором.

  Питання про поняття «місцевість» безпосередньо КЗпП України не розкрите. З урахуванням цього слід керуватися тим розумінням місцевості, яке визначено постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.98 №255 «Про гарантії та компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість». Інша місцевість відповідно до п.1 цієї постанови – це інший населений пункт. Отже, переміщувати працівника в інший населений пункт, переводити на іншу роботу на тому самому підприємстві слід тільки за його згоди з унесенням відповідного запису до трудової книжки.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)