Запитуйте – відповідаємо

Як проводиться оплата за нічний час, роботу у святкові та вихідні дні, в надурочний час (із посадового окладу чи мінімальної заробітної плати)?

Відповідь надає начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області Ганна Масловська.

 Відповідь: Відповідно до ст.96 КЗпП України (в редакції Закону № 1774-VIII від 06.12.2016) мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року

Згідно із Законом України «Про оплату праці» (ст.3-1) при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. Всі інші виплати (включаючи надбавку за складність та напруженість в роботі, доплату за суміщення професій, за наявність категорії) враховується до мінімальної заробітної плати.

Оплата за роботу в нічний час відповідно до ст.108 КЗпП України оплачується у підвищеному розмірі, встановленому генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Робота у святкові і неробочі дні оплачується у подвійному розмірі:

-   вiдрядникам - за подвiйними вiдрядними розцiнками; 

- працiвникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, - у розмiрi подвiйної годинної або денної ставки;

- працiвникам, якi одержують мiсячний оклад, - у розмiрi одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий i неробочий день провадилася у межах мiсячної норми робочого часу, i в розмiрi подвiйної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад мiсячну норму.

Оплата у зазначеному розмiрi провадиться за години, фактично вiдпрацьованi у святковий i неробочий день.

Таким чином, розмір оплати за роботу в нічний час, у святкові і неробочі дні розраховується виходячи із посадового окладу, а не розміру мінімальної заробітної плати.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)