Запитуйте – відповідаємо

Чи може батько дитини піти у відпустку по догляду за дитиною до 3-х років, якщо мати дитини працевлаштувалась на повний робочий час до досягнення дитиною трирічного віку?

 Відповідь надає начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Ганна Масловська.

  За частиною 7 ст. 179 КЗпП України та ч.3 ст. 18 Закону України "Про вiдпустки" (далi - Закон) вiдпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку може бути використана повнiстю або частинами батьком дитини, бабою, дiдом чи iншими родичами, якi фактично доглядають за дитиною, або особою, яка всиновила чи взяла пiд опiку дитину.

Згiдно з ч. 4 ст. 20 Закону пiдставою для надання такої вiдпустки названим особам є довiдка з мiсця роботи (служби, навчання) матерi дитини про те, що вона стала до роботи до закiнчення строку вiдпустки для догляду за дитиною i виплата їй допомоги по догляду за дитиною припинена (iз зазначенням дати).

Отже, лише за умови надання довiдки з мiсця роботи матерi дитини згiдно з установленими законодавством вимогами ст. 2 Закону гарантовано право батька дитини, бабусi, дiда чи iнших родичiв, якi фактично доглядають за дитиною, на вiдпустку визначеної тривалостi iз збереженням на її перiод мiсця роботи (посади), допомоги у випадках, передбачених Законом.

У разі працевлаштування матері дитини на роботу до досягнення дитиною 3-х річного віку, вона повинна надати довідку про те, що приступила до роботи на повний робочий день. На підставі даної довідки вiдпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку може бути використана повнiстю або частинами батьком дитини.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)