Запитуйте – відповідаємо

Відповідь надає начальник сектору юридичного забезпечення Управління Держпраці в області Марина Бакаєва. 

Яка процедура проведення розслідування нещасних випадків, факт настання яких встановлено рішенням суду?

  Статтею 55 Конституції України визначено, що кожна особа має право звернутися до суду для захисту своїх прав та інтересів, у тому числі з позовом щодо встановлення факту настання нещасного випадку на виробництві.

   Відповідно до вимог пункту 8 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя» суд не вправі відмовити особі в прийнятті позовної заяви чи скарги лише з тієї підстави, що її вимоги можуть бути розглянуті  в передбаченому законом досудовому порядку.

  В той же час, відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про охорону праці» для встановлення факту нещасного випадку на виробництві роботодавець повинен організувати розслідування відповідно до положення, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

  Процедуру проведення розслідування нещасних випадків на виробництві визначено Порядком розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 №1232 (далі – Порядок).

 Пунктом 23 Порядку визначено особливості розслідування нещасних випадків, факт настання яких встановлено рішенням суду.

Зокрема, у абзаці 2 цього пункту зазначено, що у разі встановлення факту настання нещасного випадку на виробництві у судовому порядку, утворення комісії та організація проведення розслідування такого випадку покладається на роботодавця, а у разі реорганізації підприємства, на якому стався нещасний випадок, розслідування проводиться його правонаступником.

  Якщо підприємство ліквідоване без правонаступника, зазначені обов’язки покладаються на територіальний орган Держпраці за місцем настання нещасного випадку.

Отже, даним пунктом Порядку визначено юридичну особу, на яку покладається обов’язок щодо проведення розслідування такого нещасного випадку.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)