Триває перевірка ПАТ "Гайворонський спеціалізований кар’єр"

Згідно з планом роботи Управління Держпраці у Кіровоградській області триває перевірка ПАТ "Гайворонський спеціалізований кар’єр" щодо дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці, промислової безпеки та гігієни праці.

 Підприємство розробляє Гайворонське родовище мігматитів, яке знаходиться на південній околиці Гайворона.

Початок перевірки показав, що з боку відповідальних посадових осіб підприємства знижено контроль за виконанням робіт та експлуатацією обладнання в цехах та дільницях, роботи виконуються з порушенням вимог Правил безпеки.

В гірничому цеху з’єднання гнучкого кабелю між ТП №2 та насосною установкою було виконано шляхом «скруток» без застосування вулканізації. Водовідливна установка та буровий верстат не укомплектовано захисними засобами відповідно до встановлених нормативів. Діелектрична рукавиця, що знаходилась в КТП 68/630 бурового верстату має пошкодження та вилучена з використання. Пошкоджено замикаючі пристрої на огородженні системи «Г-Д» в кузові екскаватора ЕКГ-5А №1341, огородження зв’язано дротяними перетинками. На екскаваторі ЕКГ-5А №1341 відсутня нижня рухома частина драбини для підняття працівників. Відсутнє огородження натяжного барабану конвеєру технологічної лінії ДСД№1. Не на всіх вимикачах, контакторах, рубильниках КДЦ видно чіткі надписи з зазначенням установки, що ними вмикаються. Прибирання матеріалу, що просипався під стрічковим конвеєром № 5 здійснюється несистематично, внаслідок чого утворились просипи продукції. На стрічковому конвеєрі № 5 засипано щебеневою продукцією пішохідні трапи та драбина для сходження на конвеєр. Не проведено черговий вимір опору ізоляції зварювального трансформатора в ДСЦ. З’єднання зварювальних кабелів виконано скрутками, на кінцях кабелів відсутні опресовані або припаяні наконечники. На заточувальному верстаті не працює блокування між пусковим пристроєм та захисним екраном. Не організовано зберігання кисневих балонів у спеціально пристосованому для цього приміщенні. Кисневі балони зберігаються без нагвинчених на їх горловини запобіжних ковпаків. На електричній талі, в приміщенні шиномонтажних робіт, відсутній кінцевий вимикач для автоматичного зупинення механізму підйому.

Інформація про всі виявлені порушенн надана керівництву підприємства. Питання щодо притягнення посадових осіб до відповідальності буде вирішене по закінченню обстежень.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)