Торік рівень виробничого травматизму на Кіровоградщині зменшився, але є території області, де він, навпаки, зріс

Такий висновок можна зробити за результатами розгляду на сьогоднішньому засіданні обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення, що відбулося під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка, питання про стан виробничого травматизму та професійних захворювань в області за підсумками 2015 року. У засіданні взяли участь члени обласної ради, керівники структурних підрозділів ОДА, керівники окремих територіальних органів міністерств і відомств в області, а також у режимі онлайн – заступники голів або інші посадовці райдержадміністрацій та міськвиконкомів, керівники окремих підприємств, установ, організацій.  Інформували з даного питання заступник начальника управління Державної служби з питань праці у Кіровоградській області Оксана Харченко та головний страховий експерт з охорони праці управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Кіровоградській області Олексій Алексєєнко.

 Як зазначила Оксана Харченко, торік рівень загального травматизму на виробництві в області, порівняно з 2014 роком, зменшився. Відповідно, зменшилось і число постраждалих під час нещасних випадків на роботі. Разом з тим, кількість загиблих в результаті таких НП у порівняльному вимірі зросла на 50%. Управлінням Держпраці в області у 2015 році призначено 24 спеціальні розслідування нещасних випадків на виробництві (20 уже завершено), в яких постраждало 26 працівників. За матеріалами розслідувань спеціальними комісіями визнано пов’язаними з виробництвом 60% нещасних випадків від загальної кількості (17 постраждалих).

8 працівників смертельно травмовано (у 2014 році було 4). Зросла кількість таких нещасть у сільському господарстві (4, було 2), на тому ж рівні залишилась смертельна статистика у транспортній сфері (1, було 1), по 1 випадку травматизму з трагічними наслідками зафіксовано на підприємствах харчової та машинобудівної галузей, житлово-комунального господарства (у 2014 році тут смертей на виробництві не було). Аналіз висновків спеціальних розслідувань зі смертельними наслідками свідчить, що загиблий працівник визнається винним у чотири рази частіше, ніж роботодавець чи керівні працівники підприємства.

Оксана Харченко також озвучила порівняльну характеристику загального травматизму у різних галузях та сферах, зазначивши, що допущено його зростання у 2015 році в Подільському районі Кіровограда (+3), Знам’янці (+1), у Маловисківському (+3), Петрівському (+2), Голованівському, Світловодському, Устинівському (по +1) районах. Рівень смертельного травматизму зріс у Фортечному районі Кіровограда (+1), Маловисківському (+2), Новоархангельському, Новоукраїнському (по +1) районах.

Аналіз причин нещасних випадків, які мали місце на виробництві, свідчить, що найбільша їх кількість сталася з організаційних причин. Через це, зокрема, травмовано 23 особи, або 47% від загальної кількості постраждалих, у тому числі смертельно травмовано 4 працівники (50% від кількості загиблих). Внаслідок технічних причин смертельні травми отримали 2 працівники, внаслідок психофізіологічних причин – теж 2.

Представник управління Держпраці в області привернула увагу до того, що останнім часом спостерігається погіршення ситуації у сфері дотримання конституційних прав постраждалих працівників та членів їхніх сімей на соціальний захист, що пов’язано з ненаданням роботодавцями повідомлень про нещасні випадки на виробництві у передбачені законодавством терміни і, як наслідок, несвоєчасним призначенням відповідних страхових виплат та послуг.

Аби запобігти надалі таким випадкам, зазначила Оксана Харченко, управлінням надіслано листи до ГУ Національної поліції в області та департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з проханням надавати щомісячно інформацію про зареєстровані нещасні випадки на виробництві. Після отримання подібної інформації посадові особи управління проводять ретельну перевірку факту настання нещасного випадку та його причин, і в разі підтвердження того, що травма отримана працівником під час виконання робочих обов’язків, призначається комісія для розслідування.

У випадку тяжкого травмування матеріали спеціальних розслідувань направляються до органів прокуратури чи поліції. Окрім того, як наголосила Оксана Харченко, щомісячно управлінням Держпраці в області надається інформація до правоохоронних органів про стан виробничого травматизму в області.

Головний страховий експерт з охорони праці регіонального управління Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань Олексій Алексєєнко, зі свого боку, більш детально зупинився на питанні професійних захворювань. За його словами, відповідно до звітних даних відділень виконавчої дирекції Фонду у 2015 році професійні захворювання зареєстровано лише по двох галузях – урановидобувній (93,6%) та буровугільній (6,4%). Щодо останньої, то, як відомо, підприємства з видобування бурого вугілля в Олександрії не працюють уже тривалий час, однак колишні працівники отримують підтвердження щодо професійного захворювання.

Якщо порівнювати ситуацію з 2014 роком, то позаторік професійні захворювання були зафіксовані у двох названих галузях, а також у галузі сільського господарства та сфері охорони здоров’я. У 2015 році таких фактів немає. Зменшилась і кількість випадків профзахворювань, у тому числі в Маловисківському районі на 8, у Кіровограді – на 3, у Новоукраїнському районі – на 1 випадок. У Кіровоградському та Олександрійському районах рівень профзахворювань залишився на сталій позначці.

Члени обласної ради заслухали посадовців Кіровоградського міськвиконкому та Маловисківської і Новоукраїнської райдержадміністрацій (ці території називалися серед тих, де відбулося зростання виробничого травматизму). Якщо райони в режимі онлайн проінформували про роботу, що ведеться, то представник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Кіровоградської міської ради відповідної інформації надати не зміг, повідомивши, що питання щодо охорони праці делеговані районам міста, а їх керівники мають знаходитись у малій залі ОДА і звітувати з даного питання. Така позиція обурила першого заступника голови ОДА Сергія Коваленка:

– Тобто ви хочете сказати зараз на всю область, – зазначив він, – що кіровоградська міська влада, яка відповідає за життєдіяльність найбільшого міста області, не володіє ситуацією щодо виробничого травматизму і професійних захворювань на своїй території? Що ви відсторонились від такої відповідальності?

За його словами, на нинішньому засіданні планували заслухати не керівників районів, а керівництво якраз міськвиконкому. А тому Сергій Коваленко доручив начальнику управління з питань надзвичайних ситуацій департаменту інфраструктури та промисловості ОДА Володимиру Слінченку внести в протокол засідання ради позицію про те, що керівництво Кіровоградського МВК, відповідно до законодавства, несе повну відповідальність за стан виробничого травматизму та профзахворювань в обласному центрі, як і інші міськвиконкоми та райдержадміністрації на своїх територіях. Також запропоновано винести на наступне засідання питання безпосередньо по Кіровограду, аби міська влада відзвітувала, які заходи вживаються для виправлення ситуації.

– У Кіровограді, – зазначив перший заступник голови ОДА, – має бути єдиний центр управління. І відповідальності теж.

На засіданні обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення розглянуто й інші питання, зокрема, про стан травматизму невиробничого характеру у навчальних закладах області, про стан протипожежної безпеки будинків підвищеної поверховості та про стан утримання димових і вентиляційних каналів багатоповерхових та приватних житлових будинків.

 (За матеріалами офіційного веб-сайту Кіровоградської облдержадміністрації)

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)