Триває перевірка ТДВ "Світловодське кар'єроуправління"

Згідно з планом роботи Управління Держпраці у Кіровоградській області під головуванням першого заступника начальника Управління Романа Зяблікова розпочато перевірку ТДВ «Світловодське кар'єроуправління» щодо дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, ведення робіт, пов'язаних з використанням та охороною надр та гігієни праці.

 Підприємство розробляє Власівське родовище гранітів (Світловодський район). Початок перевірки показав, що незважаючи на відсутність випадків виробничого травматизму протягом 2013-2015 років, мають місце недоліки в частині виконання вимог галузевої системи управління охороною праці в поєднанні з нарядною системою.

Відповідальними посадовими особами підприємств обстеження робочих місць проводиться неякісно, при видачі змінних нарядів не завжди видаються вказівки на усунення порушень правил безпеки, на низькому рівні діє система збору інформації про стан охорони праці на робочих місцях.

Встановлено, що ділянка пробурених свердловин у кар’єрі не огороджена попереджувальними знаками, не всі свердловини блока, діаметр устя яких перевищує 250 мм, після закінчення буріння перекрито. На ТП-20 бурового верстату не нанесено надписи про установку, що ним вмикається. Двері ТП-20 бурового верстату замість надійних замикаючих пристроїв зачинені за допомогою дротяних перетинок.

Автомобіль БілАЗ 7522 №Т00338ВА та навантажувач L34 №1448 КД при експлуатації не було укомплектовано засобами пожежогасіння, медичною аптечкою та підпорами під колеса. Бульдозер Т-170 №ТО334 не укомплектовано засобами пожежогасіння та медичною аптечкою, не працювала звукова сигналізація та фара освітлення, був відсутній паспорт ведення гірничих робіт. На екскаваторі Е-2503, що працював на складі щебеневого заводу, не було паспорта ведення гірничих робіт. З’єднання гнучкого кабелю екскаватору Е-2503 було виконано шляхом «скруток» без застосування вулканізації. Не на всіх вимикачах, контакторах, рубильниках КДЦ видно чіткі надписи з зазначенням установки, що ними вмикаються. Прибирання матеріалу, який просипався під стрічковими конвеєрами № 4,34 здійснюється несистематично, внаслідок чого утворились просипи продукції. Не повністю зачинено огородження шківу приводу дробарки КМД-2200. Вантажні стропи у приміщенні приймального бункеру не відповідають вимогам чинного законодавства.

Працівникам механічної майстерні не проведено повторний інструктаж з питань охорони праці. У книзі нарядів відсутній підпис відповідальної посадової особи. На заточному верстаті було відключено блокування між пусковим пристроєм та захисним екраном. Захисний екран має пошкодження. Не проведено черговий вимір опору ізоляції зварювального трансформатора в механічній майстерні. На кисневому балоні в мехмайстерні встановлено редуктор з пошкодженим манометром.

В ході перевірки розглянуто стан виконання плану розвитку гірничих робіт на 2016 рік. При плані видобутку у  І-му кварталі 30 тис.м3  граніту, з початку року видобуто лише 7 тис.м3 (25%).

Інформація про всі виявлені порушення надана керівництву підприємства. Питання щодо притягнення посадових осіб до відповідальності буде вирішене по закінченню обстежень. Перевірка триває.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)