Комісія вияснила, чому потерпілі отруїлися чадним газом

Періодично в Україні виникають аварії та нещасні випадки, пов’язані з використанням газу в побуті, внаслідок яких гинуть люди. Кіровоградщина не є винятком. Комісією під головуванням заступника начальника відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці в області Галини Спіріної завершено технічне розслідування обставин та причин виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної з використанням газу у побуті, що трапилася 7 лютого 2016 року в Кіровограді.

 Нещасний випадок стався в двокімнатній квартирі на першому поверсі житлового п'ятиповерхового будинку. Власниця помешкання, повернувшись додому, виявила невістку на підлозі без ознак життя, а внуків – непритомними. В іншій кімнаті, за зачиненими дверима спав на ліжку її син. Викликали швидку, але молоду жінку врятувати не вдалося.

Медичні працівники викликали правоохоронні органи для розслідування нещасного випадку. Представники поліції зателефонували до диспетчерського пункту аварійної служби ВАТ «Кіровоградгаз». При обстеженні службою приміщення кухні, де було встановлено газове обладнання, виявлено самовільно встановлений проточний водонагрівач з відводом продуктів згоряння в приміщення та газову плиту Грета». На вимогу прокуратури, проточний водонагрівач був демонтований – від’єднаний від системи газопостачання та водопостачання.

Після вивчення технічної документації та показань свідків комісія розглянула версію, що нещасний випадок настав від отруєння чадним газом (монооксиду вуглецю СО), який виділявся у приміщення від спалювання природного газу під час роботи проточного водонагрівача для нагріву гарячої води. При цьому пластикове вікно було зачинене, вентиляційний канал не міг прийняти на себе весь об’єм виділенного чадного газу, тому він почав заповнювати приміщення квартири. Оскільки двері в приміщення кухні та приміщення житлової кімнати були відкриті то першими постраждали дружина та діти, які знаходились в кімнаті. Чоловік не відчував отруєння, оскільки двері в його кімнату були зачинені та з його свідчень частково були відкриті на балкон.

Одержавши письмові пояснення свідків, провівши технічне обстеження системи газопостачання та обладнання, обстеження приміщення, де встановлені газові прилади та системи вентиляції, ознайомившись з паспортними даними та інструкцією з експлуатації ймовірного заводу-виробника самовільно встановленого проточного водонагрівача, комісія дійшла висновку, що нещасний випадок настав внаслідок порушення споживачем Правил безпеки систем газопостачання в частині самовільного встановлення газового приладу, який заборонений нормативними документами та порушення правил безпечного користування газовими приладами з відводом продуктів згоряння в приміщення в частині самовільного втручання в систему газопостачання (встановлення трійника без трьох-ходового клапана, електромагнітного клапана з сигналізатором загазованості приміщення).

Згідно з висновком Кіровоградського відділення бюро судмедекспертиз Кіровоградської області смерть потерпілої настала внаслідок токсичної дії монооксиду вуглецю (чадного газу).

Коментуючи ситуацію, заступник начальника відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці в області Галина Спіріна зазначила, що на даний час встановлення проточних водонагрівачів з відводом продуктів згоряння в приміщення – заборонено. І в той же час такі водонагрівачі можна придбати на ринку, під'єднання до системи водопостачання (гарячої та холодної води) виконується так, що дає змогу без застосування спеціальних інструментів, швидко демонтувати даний газовий прилад та сховати на час перевірок представниками ЖЕО або газової служби, для проведення технічного обслуговування системи газопостачання.

Але, нехтуючи заборонами фахівців, можна не вберегти своє життя або своїх близьких.

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)