Детально роз’яснено використання праці інвалідів

Головним державним інспектором відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області Ганною Царенко проведено інформаційний семінар у філії «Кіровоградський райавтодор» дочірнього підприємства «Кіровоградській облавтодор» відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України» з питань додержання законодавства щодо праці інвалідів.

 Головний державний інспектор пояснила, що інвалідами вважаються особи зі стійким розладом функцій організму внаслідок захворювання, травм та уроджених дефектів, що обмежують їх життєдіяльність, та які потребують соціальної допомоги і захисту. Як міра втрати здоров’я інвалідність визначається шляхом експертного обстеження медико-соціальними експертними комісіями МОЗ. З метою реалізації творчих і виробничих здібностей інвалідів та з урахуванням індивідуальних програм реабілітації їм забезпечується право працювати на підприємствах із звичайними умовами праці, в цехах і на дільницях, де застосовується праця інвалідів, а також займатися індивідуальною та іншою трудовою діяльністю, яка не заборонена законом.

Відмова в укладенні трудового договору або в просуванні по службі, звільнення за ініціативою власника або уповноваженого ним органу, переведення інваліда на іншу роботу без його згоди з мотивів інвалідності не допускається, за винятком випадків, коли за висновком медико-соціальної експертизи стан його (інваліда) перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю і безпеці праці інших осіб або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру та обсягу загрожує погіршенням здоров’я інвалідів. Залучення інвалідів до надурочних робіт і робіт у нічний час без їх згоди не допускається.

Для підприємств, установ, організацій(в тому числі і громадських), фізичних осіб, які використовують найману працю, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, передбачена реєстрація у Фонді соціального захисту інвалідів, подання ними звітів про зайнятість та працевлаштування інвалідів, виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів, у тому числі шляхом зарахування.

 Роботодавці самостійно:

 — реєструються у відповідних відділеннях Фонду;
— розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, встановленого ч.1 ст.19 зазначеного Закону, з урахуванням Інструкції зі статистики чисельності працівників, зайнятих у народному господарстві України; — забезпечують працевлаштування інвалідів, створюють спеціалізовані робочі місця.. Робоче місце інваліда може бути звичайним, якщо за умовами праці та з урахуванням фізичних можливостей інваліда воно може бути використано для його працевлаштування, і спеціалізованим, тобто обладнаним спеціальним технічним оснащенням, пристосуваннями і пристроями для праці інвалідів залежно від анатомічних дефектів чи нозологічних форм захворювання та з урахуванням рекомендації медико-соціальної експертної комісії, професійних навичок і знань інваліда.
Підприємства, які використовують працю інвалідів, зобов’язані створювати для них умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством: — подають звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів до відповідного відділення Фонду до 1 березня року, що настає за звітним; — сплачують адміністративно-господарські санкції в разі не виконання нормативу працевлаштування інвалідів до 1 березня року, що настає за звітним; — невиконання посадовою особою, яка користується правом приймати на роботу і звільняти з роботи, фізичною особою, яка використовує найману працю, нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, тягне за собою накладення штрафу; — неподання посадовою особою підприємства, на яку покладені ці обов’язки, Фонду соціального захисту інвалідів Звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів N10-ПI, тягне за собою також накладення штрафу.
Бюджетні установи, що повністю утримуються за рахунок місцевих бюджетів, згідно ч.1 ст.19 Закону №875-ХІІ не звільняються від виконання вимог цієї статті та повинні виконувати норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів, а у разі його невиконання на посадову особу, яка користується правом приймати на роботу і звільняти з роботи, фізичну особу, яка використовує найману працю, накладається адміністративний штраф.

В підсумку інспектором було повідомлено, що Державною службою України з питань праці, 18-19 травня 2016 року, спільно з ДП «Редакція журналу «Охорона праці» та Інститутом медицини праці НАМН України планується проведення у м. Києві ІV Міжнародної науково-практичної конференції «Управління ризиками в системах менеджменту охорони праці та промислової безпеки».

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)